“Loopbaanbegeleiding zette me voor de tweede keer op het juiste spoor”

  BiekeVroeger werkte Bieke in een supermarkt. Een tiental jaar geleden kreeg ze haar ontslag om medische redenen. Ze bleef echter niet bij de pakken zitten en kende daarna verschillende korte tewerkstellingen.

Ze wou een vaste job en klopte daarom aan bij Mia, de loopbaanbegeleidster van Jobcentrum.

Mee op haar advies, startte Bieke de opleiding Kantoor in dagonderwijs. Ze wou toen nog verder studeren - het liefst van al in een sociale richting -  maar haar gezinssituatie besliste daar toen anders over. Daarop ging ze aan de slag als callcentermedewerker. Dat ging even goed maar na een tijdje kreeg ze er ooginfecties door veelvuldig naar een computerscherm te kijken – een gevolg van haar ziekte. Opnieuw moest ze noodgedwongen haar job stopzetten. Dat was het sein voor Bieke om voor de tweede keer aan te kloppen bij Mia.

Tijdens hun gesprekken hadden Mia en Bieke het eerst over de voorwaarden waaraan een nieuwe job moet voldoen: geen voortdurend computerwerk en voldoende afwisseling tussen beweging en zitten. Ze rakelden toen ook haar oude droom op: een sociale opleiding. Bieke startte dit jaar met de opleiding HBO5 Sociaal werk. Ze doet nu één dag per week stage in een rusthuis. Ze heeft er veel sociaal contact, organiseert er activiteiten en doet af en toe wat administratief werk. Een ideale combinatie!

 

“Van bij het eerste contact had ik een sterke vertrouwensband met Mia. Ik twijfelde geen seconde om haar na tien jaar opnieuw te contacteren. Ze deed me al twee keer nadenken over wat ik écht wil. Mia gaf me daarbij een welgekomen duwtje in de rug.“

 

"Tijdens de loopbaanbegeleidingen ontmoet ik soms  klanten die min of meer al een idee hebben hoe ze verder hun loopbaan willen aanpakken. Dit idee komen ze dan verder aftoetsen bij de loopbaancoach. Dit was ook het geval bij Bieke.  Onze gesprekken bevestigden haar in die keuze. Het is belangrijk om je als coach neutraal op te stellen en samen met de klant alle opties op een rijtje te zetten. Dit deden we ook in het loopbaantraject van Bieke . Dit gaf haar uiteindelijk het vertrouwen om tot actie over te gaan en de opleiding aan te vatten.  Ik wens haar verder veel succes!" (Mia Beyls, loopbaancoach van Jobcentrum)


duwtje